Paroli en Parlay systeem

Oorspronkelijk is het Paroli systeem in Frankrijk bedacht. Ongeveer een eeuw geleden werd het in Engeland bekend. Daar krijgt het de naam Parlay systeem. De speelwijze werd een beetje aangepast.

Verbinding

Nog steeds is de verbinding tussen deze twee namen goed zichtbaar. Er zijn taalkundigen die zeggen dat allebei de woorden van het Latijnse woord par afgeleid zijn. Dit woord wordt vertaald als belofte of gelijk.

Pas rond 1700 komen we voor het eerst het woord parloi tegen. Dit is afgeleid van het woord Paroli. Het werd gebruikt als term bij het kaartspel wat de naam Faro droeg. Tegenwoordig wordt dit spel niet veel meer gespeeld. In de VS was het een tijd geleden nog ontzettend populair.

Ook Casanova, de meest bekende vrouwenversierder uit de geschiedenis, maakte graag gebruik van het Paroli systeem. Hij schreef hierover in een van zijn boeken. Hij gebruikte het systeem tijdens het spelen van kaartspellen waar een gokelement in zat.

Overeenkomst

Beide systemen lijken dus heel erg op elkaar. Ze zijn allebei positief progressief. Dit houdt in dat er bij winst een verhoging geldt van de inzet. Wordt er verloren dan wordt de inzet verlaagd. Bij allebei de systemen geldt dat men in dat geval teruggaat naar de eerste inzet.

Hoe werkt Paroli?

Kies je tijdens het spelen van roulette voor het Paroli systeem, dan ga je van tevoren de gewenste winstreeks bepalen. Zodra je deze eenmaal hebt behaald dan is de reeks afgelopen. Je begint dan weer vanaf het begin.

Paroli wordt gespeeld met de 50/50 kans. Win je dan verhoog je de inzet. Deze verhoging is een verdubbeling van de inzet. Je verdubbelt iedere keer nadat je hebt gewonnen of nadat je de gewenste winreeks behaald hebt.

Om een voorbeeld te noemen: Je gaat voor een winreeks van 4 spelrondes. Je plaatst een inzet van 5 euro en vervolgens win je. Bij de tweede ronde wordt je inzet dan 10 euro. Zou je ook deze ronde winnen, dan wordt je volgende inzet 15 euro.

Mocht je ook deze ronde winnen, dan wordt de inzet verhoogd naar 20 euro. Verlies je deze keer dan kies je ervoor om de volgende ronde weer te starten met een inzet van 5 euro. Maar omdat je in dit geval ook de vierde ronde hebt gewonnen, win je 20 euro.

Hoe werkt Parlay?

Het Parlay systeem werkt eigenlijk op precies dezelfde manier als het Paroli systeem. Er is wel een klein verschil wat ook wel de afspraak vooraf genoemd wordt. Waar je bij Paroli vooraf de winstreeks bepaald, ga je bij Parlay voor het gewenste winstbedrag.

Als voorbeeld gaan we ervan uit dat je 20 euro zou willen winnen. Het verloop zou dus exact hetzelfde kunnen zijn als het voorbeeld van Paroli, na het winnen van 4 spelrondes. Zou je graag 100 euro willen winnen en spelen met een inzet van 5 euro, dan spreekt het voor zich dat je in dat geval langer aan het spelen bent.

Daarnaast dien je er ook nog rekening mee te houden dat je ook een aantal keren zult verliezen. Hierdoor zal het spel nog langer gaan duren. Dit komt omdat je na verlies steeds weer teruggaat naar het bedrag van je eerste inzet.

Het verschil

Het Paroli systeem is tijdens het spelen van roulette een stuk flexibeler te gebruiken. Bij roulette is het zo dat het in de meeste gevallen wordt toegepast aan de buitenkant van de speeltafel. Hier vind je immers de 50/50 kansen.

Toch is het ook mogelijk om het Paroli systeem te gebruiken bij andere inzetmogelijkheden. Dit is het geval bij Plein, Kolommen en Carré. Het voordeel ervan is dat als je wint je ook een hogere uitbetaling ontvangt.

Dit kan natuurlijk ook tijdens het spelen. Je speelt tenslotte om te winnen. Stel je voor dat je begint met een inzet op zwart. Nadat je twee keer hebt gewonnen zou je dus bijvoorbeeld op een kolom in kunnen zetten. Het is ook mogelijk om zowel de winst als de verdubbeling over 4 chevals te verdelen.

Wedden met Parlay

Het Parlay systeem is niet alleen populair bij roulette maar ook bij andere gokspellen zoals paardenraces. Ook wordt het tegenwoordig vaak toegepast bij het wedden op voetbalwedstrijden. Hoe dat in zijn werk gaat is als volgt:

Je verdeelt je inzet over 4 chevals. Gebruik je dit systeem bij andere weddenschappen dan verdeel je deze over de paarden en de voetbalteams. Zou je een keer verkeerd gokken, dan maak je een grotere kans om je verlies goed te maken. Dit komt omdat je de inzet gespreid hebt.

De risico’s van Paroli en Parlay

Wat de risico’s van de beide systemen aangaat, deze zijn gelijk. Ze zijn geen van tweeën te voorspellen en dit houdt in dat ze grillig zijn. Toch zijn het in theorie volgens wiskundigen systemen die over het algemeen verlies geven.

Toch blijkt uit de praktijk dat een groot aantal spelers er toch positieve resultaten mee behalen. Dit is vooral het geval als spelers langer doorspelen. In dat geval zie je dat er met regelmaat redelijke winsten worden behaald.

Aan de andere kant is het ook weer zo dat de verliezen behoorlijk op kunnen lopen. Het is dus belangrijk om als speler stalen zenuwen te hebben als je besluit om met een van deze twee systemen te gaan spelen.

Wat wel een voordeel is van zowel het Paroli als het Parlay-systeem is dat je bij allebei ook na een aantal keren op rij te hebben verloren, je toch minder snel door je speelbudget heen bent. Je kan dus langer doorspelen dan wanneer je bijvoorbeeld de Martingale strategie toe zou passen.

Wil je er zeker van zijn dat je niet te veel geld uitgeeft, maak dan van tevoren een afspraak met jezelf en bepaal een budget. Zorg dat je hier niet van afwijkt. Ga ook niet spelen als je te veel alcohol hebt gedronken.

Dit kan ervoor zorgen dat je beslissingen maakt waar je de volgende dag ontzettend veel spijt van hebt. Door op de juiste manier te spelen blijft een gokje wagen leuk.

Je moet ook in je achterhoofd houden dat het casino op lange termijn altijd de winnaar zal zijn.