Volgens de overlevering was de vader van Leonardo Pisaro een bijzonder aardige man. Omdat Leonardo een Italiaanse wiskundige was die vaak bezig was met cijfers ontwikkelde hij een systeem wat gebaseerd was op logische cijfers. Leonardo werd door zijn medemensen niet zomaar met zijn voornaam aangesproken, maar met Figlio di Bonaccio, dit betekent zoon van de goedzak. Dit is de reden dat het door hem ontworpen roulette systeem tot de dag van vandaag bekend staat als het Fibonacci-systeem.
Introductie op het Fibonacci strategie
Fibonacci heeft een boek geschreven met de titel Liber Abaci, wat het boek van berekeningen betekent. Hij had in zijn jonge jaren gestudeerd in Azië en het Midden-Oosten. Hier was wiskunde al eerder populair dan in Europa.
Het is toen dat Fibonacci hoorde over deze getallenreeks. Hij ontdekte dat deze reeks al vele jaren voor Christus gebruikt werd. Deze cijfers werden volgens een vaststaande reeks opgebouwd. Dit is te vergelijken met gedichten zoals het sonnet, de haiku en de limerick.
In Liber Abaci beschrijft Fibonacci deze reeks. Voor roulettespelers die graag een systeem gebruiken als ze spelen wordt het hierdoor heel duidelijk hoe je met dit systeem je roulette strategie toepast. Het systeem werkt met de cijfers 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89 enzovoort.

Verdubbeling
Je hebt waarschijnlijk al gezien dat ieder volgend getal een verdubbeling is van de twee getallen daarvoor. Wat erg opvallend is, is dat deze reeks ook voorkomt in de natuur. Dit geldt voor onder andere het groeien van alle bladeren aan bomen, het voortplantingsproces bij bijen en nog een aantal andere natuurlijke fenomenen. Dit wordt ook wel bestempeld als Gulden Snede.
Er zijn mensen die deze getallenreeks in verband brengen met de geleerde Leonardo da Vinci. Toch blijkt dit onjuist te zijn omdat deze verhoudingen van zijn tekeningen kleiner zijn. Volgens een groot aantal spelers werkt het Fibonacci-systeem wanneer je roulette speelt uitstekend.
De strategie van het Fibonacci-systeem
De grote vraag is natuurlijk hoe dit systeem dan tijdens het spelen van roulette wordt toegepast. Het Fibonacci systeem wordt gespeeld met de zogenoemde enkelvoudige kans. Dit is het inzetten op bijvoorbeeld even of oneven.
Om te beginnen bepaal je voor jezelf een bedrag waarmee je wilt inzetten. Hiermee begin jij de reeks met getallen te volgen. Verlies je, dan verhoog je de volgende inzet door de twee getallen die hiervoor waren bij elkaar op te tellen. Hierbij gebruik je een 0 altijd als eerste denkbeeldige getal.
Zodra je wint dan ga kies je ervoor om twee inzetten terug te gaan. Dit bedrag wordt dan de volgende inzet. Zo blijf je net zolang doorgaan tot je uiteindelijk weer terug bent bij je inzet waar je mee begon. Dit klinkt misschien ingewikkeld maar is het simpeler dan het lijkt.
Het Fibonacci-systeem is logisch en lijkt op het eerste gezicht heel eenvoudig. Toch dien je er als speler goed bij na te denken. Zeker in het geval zodra je met een inzet speelt die anders is. Dit zorgt er namelijk voor dat je met een andere reeks te maken zult krijgen.
Stel je voor dat je kiest voor een eerste inzet van 5 euro. In dat geval zal je reeks er als volgt uitzien: (0), 5, 5, 10, 15, 25, 40, 65, 105, 170, 275 enz. Zou je ervoor kiezen om te spelen met een inzet van bijvoorbeeld 10 euro dat is het veel simpeler. De reeks wordt dan 10, 10 , 20, 30, 50, 80, 130, 210 enzovoort.
Nog een voorbeeld: je kiest voor een inzet van 5 euro en deze ronde verlies je. De volgende inzet die je plaatst is dan opnieuw 5 euro. Verlies je nogmaals dan wordt je derde inzet 10 euro. Helaas verlies je nog enkele keren met de inzetten 15, 25 en 40 euro. Je zal de ronde die volgt 65 euro inzetten.
Je hebt geluk en deze ronde win je. Dit houdt in dat je in de volgende speelronde 25 euro als inzet plaatst. Je gaat namelijk bij winst twee plaatsen in de reeks terug. Zou je ook deze ronde winnen, dan kies je als volgende inzet 10 euro.
Het Whittaker strategie
Nog een systeem wat vaak wordt toegepast tijdens het spelen van roulette is het Whittaker-systeem. Volgens kenners lijkt dit systeem precies op dat van Fibonacci. Wel is er een klein verschil. Dit zit in het moment waarop je als speler verdubbelt.
Bij het Whittaker-systeem verdubbel je zodra je twee keer achter elkaar hebt verloren. Zou je door met Fibonacci te spelen twee keer verloren hebben met een inzet van 5 euro, dan zet je deze nog een keer in. Mocht je verliezen dan kies je ervoor om bij de volgende speelronde 8 euro in te zetten.
Werken deze roulette systemen echt?
Veel spelers vragen zich met recht af of je met het toepassen van een roulette systeem zoals dat van Fibonacci of Whittaker echt meer kans maakt op winst. Het is een feit dat je met deze systemen meer winst kan maken tijdens het spelen van roulette.
Toch geldt ook hier, dat je net als bij andere zogenoemde negatief progressieve roulette systemen, kunt aannemen dat winst door het toepassen van deze strategieën toch nog relatief laag is. Dit komt omdat je na iedere verliesbeurt een hoger bedrag in moet zetten.
Het is niet moeilijk om te begrijpen dat je hierdoor dus een lange tijd moet spelen voor je al die verliesbeurten weer goed gemaakt hebt. Daarom doe je er verstandiger aan om, wanneer je ervoor kiest om te spelen met een systeem als het Fibonacci-systeem, dit regelmatig aan te passen.
Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om na twee keer gewonnen te hebben weer twee plaatsen terug te gaan. Dit doe je tot je weer terug bent bij de eerste inzet. Je kan ook de keuze maken om een keer of vaker juist niet twee plaatsen terug te gaan.
Hierbij is je inzet dan wel wat hoger, maar de winsten zijn ook hoger. Op die manier is het mogelijk om je verliezen sneller goed te maken. Aan de andere kant loop je natuurlijk ook weer het risico dat je verliest. Speel dus nooit met geld wat je eigenlijk niet kan missen!
Want onthoud: op de lange termijn zal het casino altijd de winnaar zijn.